Se crede că această genă este asociată cu un nivel mai scăzut al serotoninei, un neurotransmiţător corelat cu starea de bine, ceea ce îi face pe indivizii respectivi să se simtă mai puţin confortabil în relaţiile apropiate.
Ca urmare, fie că aceşti indivizi stabilesc mai greu asemenea relaţii, fie că le pun capăt repede.
Studiul a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Peking University, din Beijing, China, care au analizat mostre de ADN provenite de la 600 de studenţi, cercetând în mod special gena 5-HTA1, care se poate prezenta în două versiuni diferite (numite alele): G sau C.
Era mult mai probabil ca aceia care aveau versiunea G să fie singuri, în comparaţie cu cei care aveau versiunea C a genei.
Aproximativ 60% dintre studenţii cu versiunea G erau singuri, faţă de numai 50% dintre cei cu versiunea C. Ceea ce este important de subliniat, spun cercetătorii, este că diferenţa nu a putut fi atribuită niciunei alte cauze care să fi influenţat probabilitatea găsirii unui partener, inclusiv înfăţişarea şi starea materială.
Elementul-cheie al diferenţei pare să fie activitatea genei la nivelul creierului. Persoanele cu versiunea G produc mai puţină serotonină, o substanţă implicată în starea de spirit şi sentimentul de fericire.
Se cunoştea deja faptul că persoanelor cu această versiune a genei li se pare mai greu să se apropie de alţii; în plus, e mai probabil ca ele să fie nevrotice şi să sufere de depresie.
Întrucât pesimismul şi nevrotismul dăunează formării, calităţii şi stabilităţii relaţiilor, legătura dintre existenţa alelei G şi tulburările psihice, la persoanele care poartă această versiune a genei, poate reduce oportunităţile de a întâlni potenţiali parteneri şi poate duce la eşecul relaţiilor, afirmă cercetătorii în articolul publicat în jurnalul Scientific Reports.
Alţi specialişti sunt totuşi de părere că existenţa unei anumite configuraţii genetice nu înseamnă că nu avem de ales şi vom fi inevitabil victimele propriilor noastre gene.
Dr. Pam Spurr, un expert britanic în domeniul relaţiilor, consideră că, şi atunci când întâmpină dificultăţi în stabilirea şi menţinerea unei relaţii de cuplu, oamenii pot învăţa să interacţioneze cu alte persoane în moduri care să le mărească şansele de succes în relaţie.
Sursa: Mail Online